top of page
170811matkooperativHBG_11.jpg

VÅR BUTIK

DETTA KAN DU FÖRVÄNTA DIG HOS OSS:

VÅRT SORTIMENT

Hållbar mat

Vårt mål är att all mat ska ha så stor positiv inverkan på vår värld som möjligt. Detta kräver att vi ser till matens hela livscykel - från bonden till hur vi säljer den i butiken. Vi väljer därför att köpa in och sälja livsmedel som tillverkats på ett miljösnällt vis. För att säkerställa detta håller vi en öppen diskussion med våra leverantörer och ställer krav på att de kan redovisa ett aktivt hållbarhetstänk.

Maten påverkar vår planet på många sätt: transportsätt, energiåtgång vid tillverkning och vilken typ av energi som används, och inte minst hur maten odlas - det vill säga användning av kemikalier, vatten och mark. Vi använder vår gemensamma kunskap inom föreningen för att avgöra vad vi ska prioritera och lär oss mer efter hand. Vi vill hela tiden diskutera och ompröva våra beslut för att hitta det mest hållbara möjliga sortimentet. Alla medlemmar kan engagera sig i sortimentsgruppen och delta i dialogen om vad hållbarhet är och hur Matkooperativet ska arbeta för det.

En annan viktig del av hållbarhet är hur maten vi säljer förpackas och säljs. Vi strävar därför efter att minska antalet förpackningar och har ett ständigt mål att erbjuda mer produkter i lösvikt i butiken. Genom att minska på förpackningsmaterial kan vi spara på resurser, både jordens men också dina egna eftersom det sänker priset för dig som kund.

Närproducerad mat

Hållbarhet är förstås mer än bara ekologi. För oss är det också viktigt med social hållbarhet. Vi vill att inköpen i vår butik ska stötta lokala bönder och bidra till regionens välfärd, men också hjälpa människor i andra delar av den värld vi alla delar.

Vi väljer att satsa på närproducerat av två anledningar. Den första är att vi vill stötta lantbruket i vårt närområde och alla dess småskaliga producenter. Vi vill finnas som en bro mellan dig och den fantastiska mat som tillverkas i vår region. 

Den andra anledningen handlar om att vi vill minimera den sträcka som maten måste färdas innan den når din matkasse, för att minska dess miljöpåverkan. För oss innebär närproducerat att maten inte rest mer än 20 mil för att komma till vår butik. Det betyder mat från Skåne och en bit in i närliggande landskap. Dessutom tror vi att mat smakar bättre när den inte behövt resa så långt.

En liten butik med brett utbud

Vi vill att du ska kunna komma till vår affär och handla den mat och de hushållsvaror du behöver. Vi vill täcka delar av ditt vardagsbehov, och inte bara vara en delikatessbutik. Vi har inte riktigt allt, eller lika många sorter av varje vara som andra mataffärer, men vi kan garantera att det vi har är bra. Vårt mål är därför att sälja allt från frukt och grönsaker till mjölk och kött men även torrvaror, hygien- och rengöringsprodukter.  

I vissa fall kan vi ta in varor som inte är lokala eller svenska. Dessa varor ska däremot aldrig konkurrera med svenska alternativ. Importerade varor ska vara i säsong där de odlas, gärna komma från mindre företag och gynna människorna som producerat dem, oavsett var det är. Med det sagt vill vi ändå utmana oss själva att hitta svenska alternativ till importerad vardagsmat och arbeta med att inspirera till närproducerade val.

VÅR PRISFILOSOFI

​Att producera mat är en häftig process. Det är storslaget att få ett frö att växa till en grönsak eller få ett ägg till att bli en kyckling. Det kräver också mycket arbete från en duktig bonde eller producent.

För oss på Matkooperativet är det viktigt att alla våra leverantörer får rättvist betalt för det arbetet och har bra arbetsvillkor. Men vi vill också sätta rättvisa priser på det vi säljer. Det innebär att vi sätter de priser vi måste för att gå runt, men också att det pris du betalar är motsvarar vad maten faktiskt kostar.

Idag är det tyvärr svårt som konsument att veta vad matens riktiga pris är eftersom priser kan både pressas eller höjas för att maximera försäljningen. Det gör att vi betalar alldeles för lite för vissa varor och för mycket för andra. Därför har vi valt att ha samma påslag på alla våra varor. Om en vara är dyr vet du det gått åt mycket resurser för att producera den och motsatsen om den känns billig.

Vi låter de enskilda lantbrukarnas priser skina igenom i våra priser. Sedan är det ditt val vad du vill handla. När vi sänker priserna på varor, gör vi det om möjligt på hela sortimentet. Annars väljer vi varor som är extra hållbara för att tillgängliggöra dem för fler genom ett lägre pris och samtidigt gynna lokala bönder då fler kan köpa vad de producerar. Vi byter inte leverantörer bara för att få billigast möjliga vara. Om vi byter är det för att få en mer hållbar vara till jämförbart pris.

bottom of page